PELAN SIMPANAN DENGAN PENDIDIKAN TAKAFUL

Friday, March 23, 2012

Untuk Lepasan SPM 2011 - Peluang Melanjutkan Pelajaran di International Islamic College (IIC)

Assalamualaikum w.b.t

Tahniah & Syabas di Ucapkan kepada adik-adik lepasan SPM 2012.Walaupun keputusan tidak berapa memuaskan, janganlah cepat mengalah kerana ini baru permulaan buat adik-adik untuk melangkah ke Tangga kejayaan.
Disini, saya ingin memberitahu bahawa kepada adik-adik yang ingin melanjutkan pelajaran ke Menara Gading disini saya mempelawa untuk melanjutkan pelajaran ke Kolej Islam Antarabangsa / International Islamic College (IIC) 

Soalan-soalan lazim mengenai IIC.

Apa itu IIC ?
-Kolej Islam Antarabangsa atau IIC yang ditubuhkan pada tahun 2001 merupakan sebuah institusi milik penuh UNIVERSITI ISLAM ANTARABANGSA (UIAM) melalui anak syarikat IIUM Higher Education Sdn Bhd.
-Sehingga kini IIC telah melahirkan lebih daripada 5,000 graduan, dengan pelajar semasa berjumlah 4,200 orang yang mengikuti pelbagai program pengajian peringkat Sijil, Diploma, dan Ijazah Sarjana Muda. 


Apakah Kursus-kursus yang ditawarkan?

-DIPLOMA: 
(i)  Pentadbiran Perniagaan (DBA)
(ii) Pengajian Islam dan Sains Kontemporari (DIC)
(iii) Teknologi Maklumat (DIT)
(iv) Perakaunan(DIA)
(v)  Pengurusan Pejabat & Kesetiausahaan (DMS)
(vi) Pendidikan Islam Awal Kanak-kanak (DCE)

-SIJIL:
(i)  Pentadbiran Perniagaan (CBA)
(ii) Teknologi Maklumat (CIT)

-DIPLOMA BARU (bulan Julai 2012)
(i) Islamic Finance & Banking
(ii) Marketing Management
(iii) Multimedia & Animation


Apakah Syarat Kelayakan Untuk Diploma?

DBA, DIC, DMS, DCE : Minima 3 Credit dalam mana2 subjek

DCS, DIT, DIA, BANKING: Minima 3 Credit dalam mana2 subjek (termasuk MATH) 


MULTIMEDIA: Minima 3 Credit

Apakah Syarat Kelayakan Untuk Sijil?

CBA & CIT: Minima 1 Credit dalam mana2 subjek


*Gred Baru SPM: A+,A,A-(distintion)
                B+,B,C+,C (Credit)
                D,E (Pass)
                G (Fail)


Berapa Lamakah Tempoh Pengajian?

-DIPLOMA: 90-92 Credit Hours
                2Tahun 8Bulan
                8 Semester (6Semester Panjang, 2 Semester Pendek)

-SIJIL     : 50 Credit Hours
               1Tahun 4 Bulan
               4 Semester (3semester panjang,1 semester pendek)


Pinjaman?

-Pihak Pengurusan IIC menyediakan pinjaman PTPTN
-Bagi yang ingin menggunakan selain pinjaman PTPTN @ Self-sponsorship adalah dibenarkan

Apa Kena Bayar Masa Mula-mula Register?

-PENDAFTARAN: RM875 (sekali sahaja)

-HOSTEL         : RM200 (bulan pertama, RM150 bulan ke3 & seterusnya)
 *tak wajib

-PIN PTPTN     : RM10 sahaja
(YG AMBIL LOAN)     




Apa Kelebihan IIC?


1) Semua kurusus ada kelayakan MQA (Minister Qualification Akrediatation) dahulunya LAN - Sijil sah & diterima untuk sambung belajar di semua IPTA/IPTS di Malaysia dan Luar Negara.

2)Kolej Berdaftar dengan JPA (Jabatan Pendaftaran AWAM) - Graduan boleh bekerja dengan sektor AWAM & SWASTA selepas Tamat belajar di IIC.

3)ENGLISH MEDIUM - kelebihan untuk pelajar IIC semasa temuduga & menigkatkan peluang mendapat pekerjaan cerah.

4)Pinjaman PTPTN sehingga RM24,000

5)Satu-satunya IPTS milik penuh anak syarikat UIAM

6)Dikawalselia oleh Lembaga Akademik UIAM.

7)Kursus yang ditawarkan adalah kursus asas yang mempunyai pasaran yang meluas dalam bidang pekerjaan sekarang


Sekarang sudah jelas maklumat-maklumat yang saya berikan?
Jadi tunggu apa lagi.Daftarlah segera. Jangan tunggu lama-lama.

TAWARAN HEBAT BAGI YANG MENDAFTAR PADA TARIKH BERIKUT:

(PAKEJ A)
25 MAC 2012
15 APRIL 2012
29 APRIL 2012
13 MEI 2012
27 MEI 2012
YURAN PENDAFTARAN HANYA RM440.00 SAHAJA, RM875.00 


(PAKEJ B)
10 JUN 2012
24 JUN 2012
1 JULAI 2012
15 JULAI 2012
YURAN PENDAFTARAN HANYA RM680.00 SAHAJA, RM875.00


Untuk maklumat lanjut mengenai IIC @ ingin berdaftar boleh hubungi saya


(En. Ar-Rasyid 019-3499039)

BERMINAT ?? Hubungi no diatas.saya akan menguruskan semua urusan pendaftaran anda.

 

43 comments:

  1. salam. nak tanye, kalau dah mohon tapi bila dah dapat tawaran, saya x dapat pegi xpe ke?

    ReplyDelete
  2. wassalam..
    tak apa.
    tapi kalau sudah buat apa-apa pembayaran(deposit), tidak akan dikembalikan.
    harap maklum.

    ReplyDelete
  3. salam, nak tanya, jika dapat tawaran tapi, tak dapat nak daftar masa tu. ada peluang lagi tak untuk next intake? tak pun, if dah daftar , tapi, nak masuk intake yg seterusnya. terima kasih.

    ReplyDelete
  4. Salam, bleh tukar kos lagi kah? walaupun sudah di tawarkan kos diploma pnddikan islam awl kanak2?? trima kasih

    ReplyDelete
  5. Anonymous :

    Boleh.
    tiada masalah.
    untuk tahun 2013, intake tak banyak.
    kemasukan yang terdekat ialah 26 Mei 2013.
    Seterusnya, 30 Jun 2013.
    apa-apa hal tentang kemasukan, boleh hubungi saya 019 - 3499 039


    ezatti_bluegirlz :

    Jika saudari ditawar kos lain, dan ingin menukar kos sebelum masuk belajar. Jawapannya boleh. tiada masalah.
    bergantung juga kepada kelayakan keputusan spm saudari.
    apa-apa masalah / kemasukan ke IIC, boleh hubungi saya 019 - 3499 039

    ReplyDelete
  6. saya nk kepastian , sekiranya saya mengambil kos diploma pengajian islam dan sains kontemporari , apakah bidang pekerjaan yang saya boleh ceburi selepas tamat pengajian ???

    ReplyDelete
  7. Assalamuailaikum ,
    Boleh saya tanya kelebihan pendidikan islam awal kanak-kanak ?

    ReplyDelete
  8. Fizie Fadzail: Lepasan Diploma Pengajian Islam dan Sains Kontemporari boleh bekerja sebagai
    - Penolong Pegawai Syariah
    - Penolong Penasihat Syariah
    - Guru Pendidikan Islam
    - dan lain-lain lagi di JAKIM



    Najwa Rusydi: Antara kelebihannya
    - Dapat memahami cara pemikiran kanak-kanak
    - Memudahkan Ibu/Bapa mendidik anak-anak
    - Belajar Psychology kanak-kanak
    - Berpeluang membuka tadika/taska

    ReplyDelete
  9. Salam. blh sy tanya bila intake utk bln 9/2013 ? dan apakah syarat kelayakan bg diploma islamic banking??

    ReplyDelete
  10. Anonymous:
    Wa'alaikumussalam.

    Pertamanya, terima kasih kerana sudi bertanya.

    Kedua, kemasukan bulan 9 adalah pada 29 September 2013 ini.
    Syarat kelayakan bagi Diploma Kewangan dan Perbankan Islam hanya 3 kredit dari mana-mana subjek termasuk BM, dan Matematik.

    Jika saudara/i masih belum mendaftar, sila sms/call/whatsapp NAMA PENUH, UMUR, KEPUTUSAN SPM 2012 ke 019 - 3499 039.

    Pendaftaran masih dibuka.

    Saya akan menguruskan urusan penghantaran Surat Tawaran Rasmi kepada saudara/i

    Terima Kasih

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum,mohon maklumkan kemasukan untuk ambilan tahun 2014 iaitu lepasan SPM 2013. Dan, bagaimana cara untuk memohon serta maklumat kursus2 yg ditawarkan. Terima kasih banyak.

    ReplyDelete
  12. Assalamu'alaikum, sy nak tanya .sy dapat tawaran bg program 'diploma pengajian islam dan sains kontemporari' .apakah sy boleh menyambung pd peringkat ijazah dalam bidang pengajian islam .(spt : ijazah syariah, qur'an sunnah, usuluddin, bahasa arab dsb) .mohon pencerahan :)

    ReplyDelete
  13. assalamualaikum...saya nak tanya..kalau nak mohon untuk kemasukan tahun hadapan..paling awal bila yer kemasukannya..ada x intake bulan 1?...dan lagi satu..kalau saya ambil dip pengajian islam..apa degree yg saya bole ambil..ijazah juga di sini atau berpeluang tak nak ke uia?

    ReplyDelete
  14. Anonymous: kemasukan terkini bagi tahun 2014 adalah pada 21 Jun 2014. Jika saudar/i ingin mengetahui lebih lanjut mengenai program yang ditawarkan boleh terus call/sms/whatapps saya di talian 019-3499039

    Nazirul Naufal:ya, saudara dapat melanjutkan pelajaran di semua IPTA/IPTS dalam atau luar negara dalam bidang pengajian Islam/Usuluddin/Fiqh/ lain-lain. Juga boleh bekerja sebagai Penolong Pegawai Syariah di Jabatan Kerajaan @ Swasta mahupun menjadi guru di semua sekolah Agama Kerajaan atau swasta

    Fatin Najwa Miswan: Kemasukan yang terdekat ini adalah 21 Jun 2014. Untuk pertanyaan lebih lanjut dan pendaftaran boleh terus hubungi saya di talian 019-3499039

    Terima Kasih kepada semua yang sudi bertanya

    ReplyDelete
  15. salam klau amek course kewangan n perbankan islam..bljar dlm english language or malay ?

    ReplyDelete
  16. boleh saya tahu kos certificate in english kos baru ka??adakah lepas abis bljar ini boleh memohon kerja dengan sijil yamg ada tu..apa bidang kerjayanya..trma kasih

    ReplyDelete
  17. Salam... kalau ambik kos Pengurusan Pejabat & Kesetiausahaan atau Pendidikan Islam Awal Kanak-kanak, 1 sem kos berapa?

    ReplyDelete
  18. intake untuk 2016 bagi pelajar lepasan spm 2015 bila ye

    ReplyDelete
  19. intake untuk 2016 bagi pelajar lepasan spm 2015 bila ye

    ReplyDelete
  20. @Nur Afiqah: Terima kasih kerana sudi bertanya. Tarikh kemasukan bagi pelajar lepasan SPM 2015 adalah pada 11 Jun 2016.

    Jika saudari ingin mengetahui tarikh2 hari pendaftaran bagi tahun 2016, boleh terus menghubungi saya ditalian 019-3499039 (En.Rasyid).

    ReplyDelete
  21. Pelajar asing boleh tak study disini? Sy dr Indonesia tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pelajar Asing juga boleh mendaftar... UNtuk maklumat lanjut dan pendaftaran, boleh hubungi/SMS/WHatApps saya ditalian 019 3499 039

      Delete
  22. Saya student spm 2015, saya nk daftar. Intake boleh masuk bila ye? Dan cara mendaftar bagaimana?

    ReplyDelete
  23. @Anonymous: Boleh takde masalah. Syarat kelayakan untuk masuk ke iic hanya 3 kredit sahaja.

    Boleh hubungi saya 019 3499 039 untuk maklumat lanjut dan pendaftaran.

    Terima kasih

    ReplyDelete
  24. Assalamualaikum , saya nk tny . Klau ambik kos pendidikn islam kank2 nnt boleh krja ap yea n apa kelebihanny ? N klau x menguasai @ x fasih bahasa inggeris boleh masuk ke ?

    ReplyDelete
  25. assalamualaikum .. saya nk tnye . antara diploma pengurusan pejabat & kesetiausahaan dgn pendidikan awal islam kanak-kanak , silibus mne yg lebih mudah ? sebab saya konfius dlm pemilihan course .

    ReplyDelete
  26. @N.athirahAugust 11, 2016 at 5:53 PM
    Assalamualaikum , saya nk tny . Klau ambik kos pendidikn islam kank2 nnt boleh krja ap yea n apa kelebihanny ? N klau x menguasai @ x fasih bahasa inggeris boleh masuk ke ?

    Jawapan:

    Wslm. Terima kasih kerana sudi bertanya.

    1) saudari boleh bekerja sebagai pengajar di tadika kerajaan atau swasta..
    Kelebihannya, saudari boleh menyambung Ijazah dalam bidang yang sama di IIC selama 2 tahun sahaja iaitu program kerjasama Universiti of Tesside U.K

    2) Jika tidak kuasai BI tiada masalah. asalkan keputusan BI SPM saudari mendapat lulus sahaja dah boleh sambung di IIC. Di IIC mempunyai suasana yang komprehensif dan mudah untuk pelajari BI.

    Untuk pendaftaran:
    WHatApps saya
    019 3499 039

    ReplyDelete
  27. @AnonymousOctober 18, 2016 at 9:35 AM
    assalamualaikum .. saya nk tnye . antara diploma pengurusan pejabat & kesetiausahaan dgn pendidikan awal islam kanak-kanak , silibus mne yg lebih mudah ? sebab saya konfius dlm pemilihan course .

    Jawapan:

    Terima kasih kerana sudi bertanya

    1) Kedua-duanya mudah dan tidak susah kerana ini adalah tahap diploma sahaja.
    Jika tuan/puan minat dengan kos tersebut, lagi mudah untuk score A.

    Jom mendaftar sebagai pelajar IIC

    WhatApps saya
    0 1 9 3 4 9 9 0 3 9

    ReplyDelete
  28. Assalamualaikum nak tanya ... Kalau kita sambung di iic dip program lepas habis 2 years 8 month ada peluang tak sambung belajar dekat uiam ?

    ReplyDelete
  29. @Anonymous: Wa'alaikumussalam. Terima kasih kerana sudi bertanya.. Pelajar lepasan Diploma IIC, ada peluang untuk sambung Ijazah di UIAM. Malah dapat pindah kredit matapelajaran lagi.. Untuk maklumat lanjut boleh hubungi 019 3499 039 (Ar-Rasyid)

    ReplyDelete
  30. Salam saya nak tanye. Subjek utk Pend awl kanak kanak ni kite boleh pilih brape subjek utk 1 tahun? Dan subjek ape yg senang utk di score? Yurannye pula berape kene bayar utk setiap sem? Tq

    ReplyDelete
  31. Askm.nk tye pljr lpsn sip pgjian islm sains kontemporari blh mlnjtkn prgrm apa di prgkt ijzh di uia dan ipta lain?

    ReplyDelete
  32. Assalammualaikum.. Sye nk tnye.. Tuition fees tu byr penuh atau byr separuh2?

    ReplyDelete
  33. Assalammualaikum.. Bidang pengajian islam dan sains kontemporari ade belajar bahasa arab ke?

    ReplyDelete
  34. Assalamualaikum, saya dapat tahu sekarang IIC menawarkan asasi bidang Arts. Jika tamat asasi Arts (Social Sciences) di IIC, boleh lanjutkan pelajaran di UK juga ke? Atau boleh terus masuk UIA untuk sambung degree? Terima kasih.

    ReplyDelete
  35. Salam, kalau uia ada test arab n english.. Kalau iic ni pun kena score arab juga ke?

    ReplyDelete
  36. @Miss NanaApril 5, 2017 at 12:22 AM
    Salam saya nak tanye. Subjek utk Pend awl kanak kanak ni kite boleh pilih brape subjek utk 1 tahun?
    J: 14 Subjek (termasuk semester pendek)

    Dan subjek ape yg senang utk di score?
    J: semua subjek senang nak score :-)

    Yurannye pula berape kene bayar utk setiap sem? Tq
    J: RM2k - RM3K

    ReplyDelete
  37. AnonymousMay 13, 2017 at 12:09 PM
    Askm.nk tye pljr lpsn sip pgjian islm sains kontemporari blh mlnjtkn prgrm apa di prgkt ijzh di uia dan ipta lain?
    J: Dalam pendidikan Islam / Syariah / Al-Qur'an dan As sunnah serta bidang yang berkaitan Syariah

    ReplyDelete
  38. eelyanaMay 16, 2017 at 10:52 AM

    Assalammualaikum.. Sye nk tnye.. Tuition fees tu byr penuh atau byr separuh2?

    J: Setiap semester, boleh bayar separuh2 sehingga sebelum memasuki peperiksaan akhir semester, perlu jelaskan yuran pengajian pada semester tersebut.

    ReplyDelete
  39. eelyanaMay 16, 2017 at 1:20 PM
    Assalammualaikum.. Bidang pengajian islam dan sains kontemporari ade belajar bahasa arab ke?

    J: Ye ada. Beberapa subjek Bahasa Arab.

    ReplyDelete
  40. AnonymousMay 25, 2017 at 7:08 PM
    Salam, kalau uia ada test arab n english.. Kalau iic ni pun kena score arab juga ke?

    J: Ada test BI sahaja.

    ReplyDelete
  41. Nak tanya kat mana web yg boleh tau kelayakan pekerjaan bedasarkan kos yang diambil ye ? Contoh mcm pengajian islam dan sains kontenporari

    ReplyDelete
  42. Salam.
    Boleh saya tahu intake yang terkini???
    Terima kasih

    ReplyDelete