PELAN SIMPANAN DENGAN PENDIDIKAN TAKAFUL

Thursday, July 7, 2011

Bersih 2.0 - Untuk orang yang hadiri "Bersih"


Assalamualaikum . . .

Apa korang akan terfikir bila melihat picture ni ? Geram ? Nak Join Sekali ? Duduk rumah je ? huhuhu . Ini semua tanggungjawab masing-masing. Kalau korang nak join. "Go Ahead". Hadirlah dengan Aman. Jangan buat kecoh waktu Perhimpunan tuh. Kalu korang tak join. "Its Up to You". This your choice. korang yang pilih tak join. Tp kalau kita join, sekurang-kurangnya dapat lah experience kan, berdepan dengan orang ramai. Pemimpim-pemimpim kita pun turun sekali. Hope PM kita turun.Yang aku ni semangat duk mengajak orang, aku sendiri pergi ke tak hah ?? Nasib aku kurang baik sebab aku ade programme lain.ade Kem "rakan muda" hihihi

Post aku kali ni bukan nak ber Politik ke apa ke.. Just nak share someting . Slps aku m'bolgwalking member2 aku, aku terbaca satu pendapt yang sangat menarik.. kat bawah ni lah

8 Tuntutan BersihTuntutan Segera Perhimpunan BERSIH 2.0 

1. Bersihkan senarai undi

• Senarai undi harus dibersihkan dengan segera untuk menyingkirkan ‘pengundi hantu’ seperti orang yang telah meninggal.
• Pendaftaran pengundi automatik yang diselarikan dengan senarai Jabatan Pendaftaran Negara boleh menyelesaikan masalah pengundi hantu dalam jangka masa panjang. 

2. Mereformasikan undi pos
• SEMUA pengundi seharusnya dibenarkan untuk mengundi melalui undi pos atau mengundi lebih awal sekiranya seseorang individu itu tidak dapat berada di kawasan pengundian semasa hari mengundi.
• Anggota polis dan tentera yang tidak bertugas harus mengundi seperti biasa pada hari mengundi.
• Undi pos mesti dijalankan dengan telus! Agen parti politik harus dibenarkan untuk memantau proses undi pos. 

3. Gunakan dakwat kekal
• Penggunaan dakwat kekal boleh mengelakkan seseorang (atau pengundi hantu) daripada mengundi beberapa kali. 

4. Masa kempen minima 21 hari
• Masa yang lebih panjang diperlukan untuk calon menyebarkan maklumat, terutamanya di kawasan luar bandar dan pedalaman. Contohnya, pilihanraya negeri Sarawak baru-baru ini diberi masa kempen 10 hari sahaja.
• Pada 1955, ketika era pemerintahan penjajah, pilihanraya mempunyai masa kempen sepanjang 42 hari. Manakala semasa Pilihanraya Umum ke-12 pada 2008, masa kempen 8 hari sahaja. 

5. Akses media yang bebas dan adil
• RTM dan Bernama adalah agensi media yang dibiayai oleh kerajaan. Mereka sepatutnya memberi liputan yang seimbang dan adil untuk semua parti yang bertanding.
• Parti politik harus dibenarkan untuk membuat pengiklanan tanpa sebarang diskriminasi dan penapisan.
• Ini adalah mengenai keadilan! Semua media perlu memberikan hak untuk semua parti membalas kepada tuduhan-tuduhan negatif terhadap mereka.

6. Kukuhkan institusi awam 
Institusi awam dan kakitangan kerajaan harus tidak berat sebelah dan menegakkan undang-undang dan demokrasi. Institusi awam harus direformasikan supaya bertindak secara bebas, menegakkan undang-undang dan melindungi hak asasi manusia.
Contohnya :
Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) hendaklah memastikan pilihanraya yang bebas dan adil. 
Badan Kehakiman harus memelihara kebebasannya dan menegakkan kedaulatan undang-undang tanpa gentar atau memihak. 
Peguam Negara perlu bertindak secara tidak berat sebelah dan mengutamakan kepentingan rakyat. 
Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia harus bertindak dengan adil dan menghentikan pendakwaan selektif dan penyalahgunaan kuasa. 
Polis Di Raja Malaysia perlu bertindak secara profesional dalam melaksanakan tugas dan menegakkan kedaulatan undang-undang. 

7. Hentikan rasuah 
Rasuah adalah kegiatan mencuri dari rakyat untuk kepentingan peribadi. Rasuah menyebabkan orang kaya bertambah kaya dan golongan miskin semakin miskin.
Pembelian undi harus dihentikan!
Akta Kesalahan Pilihanraya 1954 mesti dikuatkuasakan. 

8. Hentikan politik kotor 
BERSIH 2.0 menuntut SEMUA parti politik untuk menghentikan politik kotor.

Hopefully , Selepas korang baca pendapat di atas ni korang dapat berfikir kembali... sebagai masyarakat, apa tugas kita dalam memilih pemimpin yang betul. Kita akan dipersoal di Akhirat kelak.


No comments:

Post a Comment