PELAN SIMPANAN DENGAN PENDIDIKAN TAKAFUL

Monday, March 7, 2011

Lapangkanlah Hati Ini


Duhai diri, sungguh rugi jika ini yang tergambar di dalam hati dan  dibuktikan dengan perlakuan bila ada diantara saudara seislam yang memberitahu  tentang ilmu agama.

''Demi masa. Sungguh manusia  berada dalam kerugian, kecuali orang-orang yang beriman dan mengerjakan kebajikan serta saling menasihati untuk  kebenaran dan saling menasihati untuk kesabaran."
(Al-'Asr: 1-3)

Terimalah kebenaran itu walau dari manapun  datangnya.

''Eleh, cakap macam bagus je, kau pun sama je, tak sempurna. Nak tegur-tegur  aku apasal? Sempurnakan diri kau tu dulu, baru layak nak tegur aku.''

Seringkali kita melihat atau mencari ketidaksempurnaan orang yang menegur  kita itu dulu baru kita mahu  memikirkan mesej yang disampaikan oleh orang  tersebut. Itupun kalau kita berlapang hati  mahu menerima mesej itu.

Katakan kepadaku, manusia mana yang  akhlaknya sempurna selain para rasul dan nabi-nabi yang mana sudah semestinya  termasuk juga penghulu sekalian nabi kita, Nabi Muhammad SAW? Nak  tunggu manusia yang sempurna akhlaknya  wujud di hadapan kita untuk  menegur kesalahan kita, baru kita mahu berubah, alamatnya sampai kita  berada di liang lahadlah, masih tak berubah. Wahai diri!

''Lantak kaulah, buang masa aku aje!''

Ingatlah, tiap helaan nafas ini, nak tak nak mendekatkan kita kepada detik  kematian. Berapa lama sangatlah kita hidup? 100 tahun? Mungkin. Tapi, ingat, tanpa rahmat dan kasih sayang-Nya, tak mungkin kita dapat mengecap  nikmat mata, oksigen, kaki, mulut, pendengaran, tangan, sehingga tak terhitung  nikmat yang diberikan-Nya kepada kita pada masa ini.

Andai kata, Allah tarik salah satu nikmat, katakanlah  mata, mampukah kita melihat, embaca buku untuk menjawab exam, membaca  Al-Quran, membaca risalah agama? Pada ketika itulah baru datang rasa menyesal yang tidak sudah kerana tidak mahu menggunakan nikmat itu ketika  masih diberi ruang dan peluang oleh-Nya.

''Ya Allah, kembalikanlah aku ke muka bumi, untuk aku membuktikan kehambaanku  kepada-Mu.''

Apakah yang telah engkau lakukan ketika  hidup dahulu? Ada tak untuk Allah? Untuk Islam?

Dah terlambat. Jika kita sudah dikafankan, dimasukkan ke dalam liang lahad yang hanya sebesar saiz diri  kita, hanya sebesar itu rumah kita pada ketika itu, sedangkan semasa  hidup dahulu, rumah kitalah yang besarnya mengalahkan gunung juga yang  tingginya mencapai langit.

''Mana perginya harta aku yang berjuta-juta itu? Bantu dan temankan aku  di dalam kubur yang sempit ini, tolong..''

Tidak sesekali wahai diriku, harta duniawi yang kita kumpulkan itu,  tidak dapat menemankan kita di dalam kubur yang lamanya kita berada  di dalamnya mungkin lebih lama dari umur 100 tahun yang kita hidup  di atas muka bumi itu.

"Maka bersabarlah  engkau (Muhammad) sebagaimana kesabaran rasul-rasul yang memiliki keteguhan  hati, dan janganlah engkau meminta agar azab disegerakan untuk mereka. Pada  hari mereka melihat azab yang dijanjikan, mereka merasa seolah-olah tinggal (di dunia) hanya sesaat pada siang hari. Tugasmu hanya menyampaikan. Maka tidak ada dibinasakan, kecuali kaum yang fasik (tidak taat kepada Allah)."
(Al-Ahqaf:  35)

"Dan pada hari terjadinya qiamat, orang-orang  yang berdosa bersumpah, bahwa mereka berdiam (dalam kubur) hanya  sesaat (saja). Begitulah dahulu mereka dipalingkan (dari kebenaran).  Dan orang-orang yang diberi ilmu dan keimanan berkata (kepada  orang-orang kafir), "Sungguh kamu telah berdiam (dalam kubur) menurut  ketetapan Allah sampai hari kebangkitan. Maka inilah hari kebangkitan  itu,  tetapi (dahulu) kamu tidak meyakini(nya)."
(Ar-Rum: 55-56)

"Para malaikat dan malaikat Jibril naik kepada Allah  dalam sehari yang ukurannya sama dengan 50 ribu tahun (ukuran manusia)."
(Al-Ma'arij: 4)

"Dia mengatur urusan dari langit ke bumi kemudian  (urusan) itu naik (dibawa oleh malaikat) kepadanya dalam satu hari,  yang ukuran (lamanya) adalah seribu tahun menurut perhitunganmu."
(As-Sajdah: 5)

"Dan mereka meminta kepadamu (Muhammad)agar  azab itu disegerakan, padahal Allah tidak akan menyalahi janji-Nya. Dan  sesungguhnya sehari di sisi Tuhanmu adalah seperti seribu  tahun menurut perhitunganmu." 
(Al-Hajj: 47)

Bayangkan, betapa ukuran jangka masa yang amat panjang di akhirat kelak.

"Mereka tinggal di sana dalam masa  yang lama."
(An-Naba': 23)

Kenyataannya sekarang, tiga detik  saja terkena api, manusia langsung kesakitan.

Setiap manusia akan merasakan betapa sebenarnya hidup di dunia adalah  terlalu singkat, bila sudah berada di alam lain. Beruntung  kalau balasan itu diberikan kepada manusia beriman, sebab tidak lain  itu merupakan kenikmatan yang tiada taranya. Tapi luar biasa ruginya kalau balasan itu diberikan kepada manusia durhaka, sebab tidak lain  itu adalah siksaan yang sangat pedih dan sangat lama.

Ingatlah wahai diriku, kita hidup ni ada tujuan, ada matlamatnya. Bukan saja-saja, bukan suka-suka sahaja Allah ciptakan kita.

"Dan Aku tidak menciptakn jin dan  manusia melainkan agar mereka beribadah kepada-Ku."
(Adz-DZaariyaat: 56)

Kita di wujudkan dari tiada kepada  ada. Maka, katakanlah, adakah mustahil bagi Allah untuk membangkitkan kita  dari tulang-belulang yang hancur semasa di dalam kubur kepada manusia  yang sempurna untuk dihisab di hari penghisaban nanti?

"Engkau pernah makan lepat ubi kat restoran secawan kopi? Rasanya  sedap."
"Kau yakin ke memang sedap? Pernah rase ke kat situ?"
"Aku pun tak berapa pasti betul ke tak penyataan tu. Tak pernah  pulak aku makan, aku dengar cerita dari orang lain je, hehe."
"Laa, cakap macam pernah rase, apa laa kau nie."

Nah, jika kita tak cuba merasai sendiri, bagaimana mungkin kita mengetahui  dengan yakin dan pasti seterusnya mengalami sendiri bahawa Islam itu  manis, indah? Cubalah belajar untuk memahami ajaran Islam yang datangnya dari Allah, yang Maha Mengetahui akan kehendak dan kelemahan yang dimiliki oleh  hamba ciptaan-Nya. Cuma kita yang kadangkala tidak mahu membawa diri  kita dekat kembali kepada-Nya.

Dia tahu apa yang kita mahu, apa yang kita gersangkan, tapi mana mungkin  kita dapat memperolehinya jika kita tidak minta serta menaati perintah-Nya, disamping menyempurnakan syarat-syarat (berdasarkan Al-Quran dan Hadis)  yang telah ditetapkan oleh-Nya untuk kita memperolehi apa yang kita  mahu.

"Aku nak belajar kat United Kingdom lepas ni, kalo bleh kat Universiti Oxford, tajaan JPA.''
"Kau dah mohon ke, Adam?"
"Belum lagi, takpe banyak lagi masa.''
"Result kau mesti gempak punye kan? Kalau tak mesti kau tak de  angan-angan nak minta."
"Eh tak de la, 2A je. Hehe."
"Haha, 2A je? Aku lagi banyak, 3A. Jangan harap la kau nak dapat, sebab  dah la tak cukup syarat, tak mintak pulak tue. Confirm, tak  dapatnye."
"Ye ke? Macam tu rupenya ye? Sedihnya aku."

Begitulah perumpamaan hidup ini antara kita dengan Allah, jika kita  tidak minta kepadanya, disamping tidak cuba berusaha memenuhi syarat-syarat  yang telah ditetapkan (melaksanakan hukum-hukum agama berdasarkan Al-Quran  dan Hadis), perlukah Allah melayan kita jika kita tak meminta kepada-Nya, tapi  kita pergi minta kepada makhluk-Nya? Siapa lagi hebat, makhluk ciptaan-Nya  atau Allah Pencipta makhluk tersebut? Fikir-fikirkanlah, wahai diriku.

Jika sewaktu hidup di atas muka bumi  ini, cita-cita mahu menjadi seorang chemical engineer, seorang pendidik  atau usahawan  yang berjaya, bagaimana pula cita-cita untuk hari akhirat  nanti? Mahu menjadi ahli syurga atau ahli neraka, wahai diri?

Seimbangkanlah dunia dan akhiratku, wahai  diri. Jika ilmu dunia  sanggup ku tagih dan ku gapai walau berjuta rintangan  menanti di hadapan demi mencapai dean list, bagaimana pula akhiratku? Tidak  mahukah aku menjadi deen list juga di sisi Allah?

Ketahuilah bahawa doa itu senjata bagi orang mukmin. Yakinlah bahawa  Allah sangat suka hamba-Nya memohon kepada-Nya. Bagaimana kita dapat mengecap nikmat syurga yang mana ada mahar atau  bayaran yang bukan sedikit, wahai diriku.

Tapi yakinlah, rahmat Allah terlalu  banyak untuk orang yang beriman kepada Allah. Rahmat Allah itu amat dekat kepada orang yang berbuat baik.

"Dan  janganlah kamu berbuat kerosakan  di bumi setelah (diciptakan) dengan baik. Berdoalah  kepada-Nya dengan rasa takut dan penuh harap. Sesungguhnya  rahmat Allah amat dekat kepada orang-orang yang berbuat  kebaikan."
(Al-A'raaf: 56)

"Orang-orang yang  beriman dan mengerjakan kebajikan, mereka  mendapat kebahagiaan dan  tempat kembali yang baik."
(Ar-Ra'd: 29)

Andai kata sewaktu kita di atas muka  bumi lagi kita sudah give up dalam berusaha untuk memasuki syurga Allah, bagaimana  di akhirat nanti? Sewaktu buku amalan dibentangkn di hadapan kita? Adakah diserahkan kepada kita dari sebelah kanan atau kiri?

"(Ingatlah), pada hari (ketika)  Kami panggil setiap umat dengan pemimpinnya, dan  barangsiapa diberikan catatan amalnya di tangan kanannya mereka akan membaca catatannya (dengan baik), dan  mereka tidak akan dirugikan sedikitpun. Dan  barangsiapa buta (hatinya) di dunia ini, maka  di akhirat dia akan buta dan tersesat jauh dari jalan  (yang benar)."
(Surah Al-Israa': 71-72)


Siapalah aku untuk cuba memahami sifat manusia yang tidak mahu menerima? Kerna  yang Maha Memahami hanya satu, Allah yang Maha Mengetahui. Kembalilah  kita kepada ajaran Islam yang sebenarnya. Kita tak menjumpainya kerana  kita tak mencari. Tidak ada istilah pencen dalam menuntut ilmu agama. Tanpa  ilmu (agama), seseorang agak sukar untuk mendapatkan hidayah Allah.

"Dan orang-orang kafir berkata, "Mengapa  tidak diturunkan kepadanya (Muhammad) tanda (mukjizat) dari Tuhannya?" Sesungguhnya  Allah menyesatkan  siapa yang Dia kehendaki dan  memberi petunjuk kepada orang yang bertaubat kepada-Nya".
(Surah Ar-Ra'd: 27)

"Orang-orang yang beriman  dan tidak mencampuradukkan iman mereka dengan kesyirikan,  mereka itulah yang mendapat keamanan dan mereka itu adalah orang-orang  yang mendapat petunjuk."
(Surah Al-an'am:  82)

Siapa yang menciptakan segala perasaan  dalam hati kita? Allah. Kebahagiaan? Allah. Ketenangan? Allah. Subhanallah, jika  kita betul-betul kenal Allah, Pemilik segala sesuatu, pasti kita akan  mencintainya melebihi segala-galanya, tak kenal maka tak cinta, dengan mengingati Allah, jiwa akan tenang. Subhanallah.

Di dalam sebuah hadis Qudsi, Allah berfirman:

"Aku bergantung pada persangkaan  hamba-Ku terhadap-Ku, Aku pasti bersamanya ketika dia  mengingati-Ku. Maka jika  ia mengingati-Ku dalam dirinya, Aku  akan menyebutnya dalam Diri-Ku, jika  ia mengingat-Ku dalam suatu jamaah, Aku  akan menyebutnya dalam suatu jamaah yang jauh lebih baik daripada mereka, jika  ia mendekat kepada-Ku sejengkal, Aku  akan mendekat kepadanya sehasta, jika  ia mendekat kepada-Ku sehasta, Aku  akan mendekat kepadanya sedepa, jika dia mendekat kepada-Ku dengan  berjalan, Aku akan mendekatinya dengan  berlari."
(Muttafaq-A'laih)

Sesungguhnya, Allah tidak pernah dan  tidak akan memungkiri janji-Nya.

Sumber : ilurveislam.com

No comments:

Post a Comment