PELAN SIMPANAN DENGAN PENDIDIKAN TAKAFUL

Tuesday, May 10, 2011

Selamat Hari Ibu ! - proses kejadian manusia

Assalamulaikum . . .
Syukur kehadrat Ilahi kerana memberi kesempatan ini untuk mengupdate blog yang telah lama tak jenguk.fuhh, dah bersarang dah.. Sorry to all my readers :)
Post kali nie berkaitan dgn hari ibu.. "Umi,Happy Mother's Day"
Actually, I'm late to wish in my blog..I has already wish with handphone . .

(SMS)
08/05/2011 07:57am 
i send this text to my lovely mum 

"SELAMAT HARI IBU . . .
JZKLLAH ATAS KASIH SAYANG YG UMI TELAH CURAHKAN . 
SEMOGA UMI SENTIASA D BERKATI OLEH ALLAH."

after that my mum reply my msg

08/05/2011 08:13am

"AAMIN JAZAKALLAH ATAS DOA ARRASYID YG CUKUP MENYENTUH HATI UMI SEMOGA ARRASYID MENJADI ANAK YANG SOLEH YG TAAT PADA PERINTAH ALLAH SERTA UMI DAN AYAH YA ALLAH UMI HARAP ARRASYID DOAKAN KERIDHAAN ALLAH UTK KITA DAKHIRAT YA! "

Selepas aku menerima sms drpd umiku, aku terus terfikir bahawa adakah aku dapat mencapai apa yang Ibu Bapa ku hajatkan ?? Ketika ini hatiku terlalu lemah untuk mengikuti "tarbiyah" . Aku berada dlm suasana yg tiada pengisian..aku dahagakan tarbiyah . . 
Ya ALLAH . bantulah hambamu ini  . . . amenn

Sedikit perkongsian cerita mengenai Proses Kejadian Manusia - Lahirnya kita di Dunia Ini Dengan Tanggungjawab
Suatu hari, seorang bayi menerima perintah daripada Penciptanya: "Sebentar lagi, engkau akan bersiap sedia untuk diturunkan ke dunia." Sesungguhnya bayi itu berasa amat takut, gusar memikirkan akan dilahirkan ke dunia yang tidak pernah dilihatnya. 

Lalu bayi itu bertanya kepada Tuhannya: " Selama ini ada malaikat yang menjaga ku. Dan para malaikat itu ada memberitahu, aku akan dikirimkan ke dunia. Tetapi, bagaimana aku akan hidup didunia itu dengan tubuhku yang kecil dan lemah ini? "

Lalu Tuhannya menjawab: " Jangan takut, sesungguhnya aku telah memilih seorang malaikat untuk menjaga dan mengasihimu di dunia itu nanti. " Akibat masih takut, bayi itu bertanya lagi, " Dunia itu sudah tentu berbeza. Jika didalam syurga ini aku hanya perlu bermain, bernyanyi dan ketawa membuatku terasa bahagia. Bagaimana didunia itu nanti? "
Lalu Tuhannya menjawab, " Jangan takut, malaikat yang aku pilih itu akan menyanyikan lagu untukmu, menghadiahkanmu dengan senyuman dan kasihnya membuat kau berasa hangat dan dicintai! " Bayi itu masih tidak berpuas hati lalu bertanya lagi, " Aku tidak akan memahami bahasa mereka dan mereka juga tidak akan memahami apa yang aku bicarakan. Bagaimana aku boleh hidup dengan mereka? "

Lalu Tuhannya menjawab, " Malaikat yang ku pilih itu akan berbicara padamu dengan bahasa yang paling indah, paling lembut dan dipenuhi kesabaran dan perhatian. Dengan ketulusan dia akan mengajarmu berbicara."

Bayi itu bertanya lagi, " Dan bagaimana caranya perlu aku lakukan jika ingin berbicara dengan Mu kelak?" Lalu Tuhannya menjawab, " Malaikatku itu akan mengajarmu bagaimana caranya nanti! "

Bayi itu masih terus bertanya, " Aku dengar didunia itu ramai manusia jahat. Jadi siapa yang akan melindungiku nanti? "
Lalu Tuhannya menjawab, " Malaikatmu itu itu akan melindungimu dengan segenap jiwa raganya sekalipun perlu mengorbankan dirinya! "

Dengan sedih, bayi itu berkata: " Aku akan berasa sedih kerana tidak dapat bersama dengan-Mu lagi!"

Lalu Tuhannya menjawab: " Usah gusar, Malaikatmu itu akan menceritakan tentang-Ku padamu. Malaikat itu mengajar engkau bagaimana engkau akan kembali kepada-Ku bila sampai waktunya nanti. Sesungguhnya, Aku sentiasa berada disisimu! "

Dan sebelum diturunkan ke dunia, bayi itu bertanyakan soalan terakhir: " Jika sudah terpaksa aku pergi ke dunia itu, Bolehkan aku tahu siapakah nama malaikat yang Engkau maksudkan itu?"
Lalu Tuhannya menjawab: " Ibu ! Ya, ibu yang melahirkan engkau!"

"Happy Mother's Day ! "
"Thanks My mom for Our Effort and your attention to me"
Credit:
Jiwang.blogspot

No comments:

Post a Comment